Veelgestelde vragen

Nadat de woonscan is ingevuld, gaan wij direct voor jou aan de slag. Op korte termijn ontvang je van ons een uitwerking van de woonscan in de mailbox. Dit is stap een van ons 8-stappen-plan. Op deze pagina, lees je alle stappen die worden uitgevoerd. Van de woonscan tot de sleuteloverdracht en de nazorg.

Een woonscan is een ‘scan’ die Duurzaamwonen.nl heeft ontwikkeld. Middels deze woonscan achterhalen wij relevante informatie omtrent jullie woonwensen, locatie en woonlasten. Vervolgens leveren wij aan de hand van deze informatie een rapport aan jullie op, waarmee wij laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Eigenlijk kunnen we deze vraag pas beantwoorden als we al uw wensen weten en het juiste product hebben gekozen.

Als we het  ECOchoice traject als uitgangspunt nemen, waarbij we een nieuwbouw woning realiseren op basis van een vaste componenten, dan ligt het eerste contact tot oplevering van de woning ongeveer anderhalf jaar uit elkaar. Bij Ecosmart duurt dit traject korter en bij Ecofree wat langer. Onze adviesproducten gaan natuurlijk een stuk sneller!

In de basis zeggen we ja. Echter, ook in deze markt veranderd veel en snel en worden voorwaarden snel aangepast. Wij zijn geen financieel adviseur en mogen hierin ook niet adviseren. Wij hebben wel goede ervaringen met de Triodos Bank. Hier kunt u heel snel checken wat de mogelijkheden zijn. Wat kunnen zorgen dat uw woning en/of verbouwing voldoet aan de voorwaarden.

Vergeet ook niet om eens te kijken naar de mogelijkheden van duurzaamheidsleningen. Zowel het rijk als gemeente bieden hier diverse mogelijkheden voor. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van SVN.

Dit is natuurlijk een belangrijk onderdeel van ons vak. We moeten snel kunnen schakelen tijdens de ontwikkeling in de kosten van materialen en uren. Om dit te doen hebben wij intensief contact met bouwers en installateurs. Maar ook met leveranciers, de echte bron, werken we samen. Samen met hen proberen we de producten zodanig te laten ontwikkelen dat zij optimaal in de woning passen. Omdat wij niet afhankelijk willen zijn hebben wij ook nog onze eigen kostenadviseur. Hij maakt de begroting en calculatie van jouw woning, zodat we zeker weten dat deze op onze voorwaarden wordt uitgerekend en bedacht.

Wij zouden liegen als we zeggen dat we alles weten. Er  is namelijk niemand die alles weet en dat zou ook niet gezond zijn in een tijd waarin alles zo snel veranderd. We weten wel veel en ook wat werkt. We houden natuurlijk onze vakliteratuur bij en meten veel in de bouw om te zorgen dat we de juiste dingen blijven doen. Daarnaast hebben we niet voor niks veel jonge mensen op de loonlijst staan. Zij houden ons en onze kennis scherp en up-to-date!

Als  we praten over verantwoordelijkheid dan bent u als opdrachtgever uiteindelijk altijd verantwoordelijk en risicodragend. U geeft tenslotte de opdracht om een idee te verwezenlijken. Wat wij doen is deze risico’s beheersbaar en controleerbaar te maken. Het is tenslotte best spannend om een huis te bouwen. Wij zorgen dat we op de juiste wijze uw wensen vertalen naar tekeningen, contracten en verantwoordelijkheden. En voor deze zaken nemen wij natuurlijk de verantwoordelijkheid. Hiermee willen we bouwen voor uw een stuk zorgelozer maken.

Het woord marge geeft een naar gevoel, Het impliceert dat wij recht hebben op een gedeelte van de kosten. Wij rekenen dus ook niet in marges. Op voorhand krijgt u van ons inzichtelijk wat de kosten zijn van de werkzaamheden die we voor u doen. Wel zo inzichtelijk en helder. Als we tot realisatie komen maakt de bouwer de tekeningen en doen we voorbereidingen om tot de bouw te komen. Deze voorbereidingskosten verkopen we aan de bouwer zodat hij dit zelf niet meer hoeft te doen of over hoeft te doen.

Onze aanpak is wij op voor alle zaken met u helder willen krijgen. In de planning is ook helder wanneer we wat van u moeten weten om uw duurzame wens te vervullen. Eigenlijk willen we deze vraag voorkomen, want alles wat we tijdens het proces nog wijzigingen kan leiden tot hogere kosten, kansen op fouten en vertragingen. Mocht dit zich toch voordoen, dan bespreken we met u de mogelijkheden wat kan en wat de consequenties zijn.

Als we alles van uw huidige woning weten en hoe we deze duurzamer gaan maken, of als we samen met u een nieuwe woning gaan realiseren dan kunnen we dit gemakkelijk inzichtelijk maken. Voor uw huidige woning maken als we een Ecochance * berekening. Hierin kunt u precies zien welke maatregelen welk resultaat voor de woning genereren.

Wilt u nu alvast weten wat mogelijk is, kijk dan eens bij onze collega’s van milieucentraal https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/

Wij werken samen met vaste ketenpartners. Dit zijn regionale bouwers en specialisten die in de buurt van jouw project opereren of realiseren. Hiermee zijn ze duurzaam betrokken in uw regio en besparen we weer op hoge reiskosten.

Heel eenvoudig: vul je gegevens in bij ons infoblad of bij onze woonscan. Wij proberen dan zo helder en snel mogelijk te reageren of vragen te beantwoorden. Vind je dit lastig? Dan kan je ons ook altijd bereiken op 085 79 20 153

Misschien wel een van de belangrijkste vragen en zeker een veelgestelde. Het spreekt natuurlijk voor zich dat we allemaal hetzelfde belang hebben: we willen een kwalitatief goede en duurzame woning. Omdat naast de gezamenlijk belang wij ook erg geloven in ‘meten is weten’ doen wij tijdens de ruwbouw van de woning een blowerdoortest. Hiermee meten we hoeveel ongecontroleerd luchtverlies er in de woning is en kunnen we eventuele onvolkomenheden in de woning vroegtijdig ontdekken en herstellen.

Daarnaast maken we ook thermografische opnamen van de woning. Hiermee maken we foto’s van de woning waarbij wij kunnen zien waar een warmtelek is in de schil. Ook hiermee kunnen we onvolkomenheden van de bouw zien. Verder inspecteren wij de woning regelmatig en leggen dit vast met foto’s. En misschien wel het belangrijkste: we hebben acht inspectiemomenten die we samen met u, de bouwer en onszelf doen. Dan weten we allemaal dat we de zaken goed oppakken. En als laatste: bij de oplevering krijgt u een kwaliteitscertificaat van de woning!

Nee, dat kan (helaas) niet. Wij hebben onze eigen architect in dienst welke samen met onze eigen specialisten de woning optimaal samenstelt op uw wensen (zie ook onze integrale aanpak).

Onze architect luistert uiteraard wel heel goed naar uw smaak en wensen en zal op basis hiervan het plan maken. De conflicten welke hierin kunnen ontstaan tussen kosten, duurzaamheid en ontwerp brengt hij natuurlijk ter sprake. Lees maar eens verder bij onze Ecochoice maar vooral ook onze Ecofree trajecten.

Wij kopen zelf projectmatig kavels van grondeigenaren en ontwikkelen hierop zelf onze duurzame woningen in onze Ecoline. Hier bieden wij dus alleen kavels aan met  door ons ontwikkelde woningen. Deze kunt u terugvinden op onze projectenpagina. Onze kavelkaart geeft een goed inzicht waar kavels aangeboden worden door gemeenten en ontwikkelaars. Wij verkopen deze dus niet zelf. Het is een service van ons om u inzicht te geven in de mogelijkheden op onze kavelkaart. Als u een kavel gevonden heeft of een concreet idee hiervoor heeft dan kunt u met onze woonscan goed achterhalen wat de kosten van een nieuwe woning zijn en welke andere kosten hier allemaal bij komen kijken. Zo heeft u gelijk een goed beeld wat uw duurzame woonwens zou kunnen kosten.

Allereerst proberen we dit natuurlijk te voorkomen. We doen dit door in de planning rekening te houden met een aantal onvoorziene zaken, maar voornamelijk door alles van te voren goed uit te zoeken en te zorgen dat de bestellingen op tijd gedaan worden. Mochten we toch vertragen door bijvoorbeeld slecht weer of een mankement dan melden we dit tijdig. We controleren regelmatig op de bouw wat de stand van zaken is, zodat we tijdig kunnen bijsturen en u ook kunnen informeren. Samen kunnen we dan altijd een oplossing vinden door bijvoorbeeld een leverancier eerder te laten komen.

Dat is een goede vraag die we graag zouden willen omdraaien. Hoe kunnen we verder leven op deze wereld als we duurzaamheid niet belangrijk vinden?

Voor ons is het natuurlijk onderdeel van het leven en werk om te zorgen dat we voorlopig met elkaar verder kunnen op deze planeet. Het is iets wat elk bedrijf of consument mee zal moeten nemen in zijn of haar beslissingen en zaken welke zij uitvoert. En wees gerust, de geitenwollen sokken zijn bij ons al lang uit de kast. Wij denken heel zakelijk en pragmatisch over duurzaamheid. Het moet namelijk wel degelijk leiden tot een verbetering van het milieu, tot slimmer materiaal gebruik en niet onnodig grondstoffen verspillen. Daarnaast moet het ook financierbaar blijven. Het is dus voornamelijk keuzes maken en dan vooral de juiste volgorde hierin. Dus zorg eerst dat u de vraag gaat beperken, dan gaat kijken hoe u de energievraag met een duurzame bron gaat invullen en als laatste een eventueel restant zo efficiënt mogelijk invult.

En let wel, duurzaamheid gaat verder dan de energievraag alleen. Het gaat ook om ruimtegebruik, toekomstbestendigheid van de woning en/of vastgoed. Welke materialen zijn wel goed om te gebruiken en welke niet?

Wij ontvangen jouw wensen graag online zodat wij op basis daarvan snel een scan kunnen maken of een oplossing voor jouw vraagstuk op het gebied van duurzame bouw kunnen leveren. Ook kijken we binnen welke kaders dat zou kunnen. Zo hebben we beiden snel helder of we bij elkaar passen.

Deze scan spreken we graag persoonlijk met u door bij ons op de vestiging zodat we elkaar ook kunnen leren kennen en kunnen zorgen dat eventuele onduidelijkheden van beide kanten besproken kunnen worden en verhelderd. Wij proberen zoveel zaken online met je te delen en op de cruciale momenten het persoonlijk contact te zoeken. Kortom: zoveel mogelijk online en daar waar nodig met elkaar om tafel. Voor beiden wel zo efficiënt. Naast de lekkere koffie bij ons op kantoor kunnen we daar natuurlijk ook jouw woning of het vastgoed in een 3D visualisatie laten zien. We maken zelfs 3D prints van jouw woning of vastgoed.

Wij geloven in een integrale aanpak. Dit betekent dat wij het van belang vinden dat alle zaken die bij de realisatie van een woning of vastgoed van invloed zijn gewogen moeten worden. Alleen op deze manier kunnen we een duurzame woning of vastgoed ontwikkelen binnen de gestelde kaders van financiën en  doelstellingen.

Alle disciplines om een woning of vastgoed te ontwikkelen hebben wij zelf in huis. Denk hierbij aan de architect, de bouwfysicus, de kostendeskundige, de tekenaar, de bouwkundig projectleider, de ontwikkelaar. Extern maken wij gebruik van een tweetal vaste constructeurs om de diverse berekeningen te maken. De realisatie voeren wij in eigen beheer uit met vaste (onder)aannemers en specialisten. Deze werkzaamheden besteden wij dus uit aan vaste partners. Hiermee zorgen we ervoor dat het hele proces goed in elkaar past en uitgevoerd wordt. Wij blijven natuurlijk zelf ook bij het hele project betrokken.

DuurzaamWonen is in 2014 ontstaan. We bestaan ondertussen dus al weer even. Onze ervaring gaat verder dan dat: onze oprichters hebben jarenlange ervaring in het vastgoed en in verschillende disciplines. Ook werken bij ons  veel jonge mensen met frisse ideeën en hebben wij een netwerk van professionals en bedrijven die ruimschoots hun sporen hebben verdiend. Kortom: ervaring en achtergrond genoeg,  aangevuld met jeugdig enthousiasme en ambitie (en dat willen we ook graag zo houden).

Ja, alle kavels vallen onder de laatste Europese wetten voor duurzaamheid

Deze mensen gingen je voor; lees hier hun verhalen