Zorgorganisatie Interzorg bouwt een facilitair centrum met een centrale keuken en een wasserij op het bedrijventerrein Messchenveld in Assen.
De voorbereidingen zijn in de afrondende fase, eind juni gaat de vergunningaanvraag de deur uit. Interzorg biedt onderdak en zorg aan dementerende ouderen en ouderen met een beperking en is actief op negen locaties in Noord-Drenthe. Binnen de organisatie bestond al langer de wens om de bewoners gezondere voeding aan te bieden en de organisatie rondom de was te verbeteren. Duurzaamheid is daarbij het uitgangspunt.
Flexibiliteit en duurzaamheid staan centraal
Zo kwam Interzorg op het idee om deze zaken voor alle locaties op een centrale plek te regelen. Ruimte hiervoor was er niet in de eigen panden. Het geld is er ook niet om zelf een grote investering te doen. Bovendien wil de organisatie, gezien de in een hoog tempo gaande ontwikkelingen in de zorg, niet langer dan tien a vijftien jaar aan een locatie vastzitten. Flexibiliteit is belangrijk en daarom werd er voor gekozen om samenwerking te zoeken met een vastgoedontwikkelaar. Interzorg laat nu een volledig naar eigen wensen en nieuwste inzichten ontworpen 9 miljoen euro kostend pand bouwen op Messchenveld door DuurzaamWonen.nl en gaat dit huren.
In het pand worden de eigen keuken en wasserij ondergebracht. Verder krijgen ook de ondersteunende afdelingen er kantoorruimte. Hiertoe is besloten omdat de intentie is om het pand CBI, dat duur is in onderhoud, te verkopen. Overigens worden ook de keuken en de wasserij gehuurd van respectievelijk Bouter en Laundry Expert. Medio 2019 moet het nieuwe pand worden betrokken.
‘Eten en drinken wordt lekkerder en gezonder’
Het voor de zorgbranche opmerkelijke plan biedt veel voordelen, aldus Interzorg. ,,Het eten en drinken wordt lekkerder en gezonder. We gaan koken met eerlijke ingrediënten, zonder toevoegingen en zoveel mogelijk gemaakt met streekproducten.’’ Cliënten kunnen straks ook zelf kiezen op welk moment van de dag zij willen eten. Het blijft verder mogelijk om in de huiskamers te koken. Vanuit de keuken worden dan de ingrediënten met bijbehorend recept aangeleverd. De keuken kan ook flexibeler inspelen op bijvoorbeeld weersomstandigheden. ,,Is het koud, dan eten we snert.’’
Minder vermissingen door eigen wasserij
De eigen wasserij moet zorgen voor minder vermissingen. Alle was krijgt een onzichtbare chip met informatie over de eigenaar. De was is ook sneller terug, binnen 48 tot 62 uur. Omdat met duurzame wasmiddelen en duurzame machines wordt gewerkt zal minder slijtage optreden. Al met al moeten de maatregelen leiden tot een besparing en er voor zorgen dat de medewerkers meer tijd krijgen voor de zorg.
Bron: DVHN