Kazernekwartier Beilerstraat Assen

Wonen in het voormalige marechaussee complex in Assen

Contact met Duurzaamwonen Inschrijven bij makelaar

Helemaal je thuis

Van de verticale raampartijen bij de entree tot de cellen in het hoofdgebouw:

het is alsof de tijd heeft stilgestaan in Assen.

Maar niets is minder waar.

De voormalige kazerne aan de Beilerstraat is klaar voor een nieuwe toekomst.

Geplande inschrijving en verkoop: najaar/winter 2020/2021

Nabij het Asserbos en aan de groene Beilerstraat ligt het voormalige Asser marechaussee complex. Dit complex is in 1938 gebouwd en later in de jaren ’70 flink verbouwd en deels gesloopt. Wij hebben als Duurzaamwonen ons de ontwerpopgave gesteld om, met moderne middelen, het resterende deel van het complex en dit stedenbouwkundige ensemble weer in ere te herstellen.

 

Het bestaande kantoorgebouw en de paardenstal zijn aangemerkt als gemeentelijk monument, prachtig vormgegeven. We hebben zorgvuldig gekeken hoe we deze gebouwen kunnen hergebruiken en hoe we daarbij de sfeer van de locatie kunnen behouden. Als je architectuur vergelijkt met beeldhouwkunst dan zou het nieuwe gebouw als een sokkel voor het bestaande marechaussee gebouw moeten zijn. Het nieuw gebouw met 12 appartementen vormt als het ware de achtergrond van het gemeentelijk monument.

kazernekwartier
kazernekwartier

Het nieuwe gebouw neemt, stedenbouwkundig gezien, een bijzondere positie in. Het gebouw heeft aan de voor- en achterzijde een andere uitstraling. Zo wordt een doorlopend landschap gerealiseerd en wordt voorkomen dat het beeld van de omgeving versteend. Door de kapvorm, kleur- en materiaalgebruik heeft het nieuwe gebouw een sterke relatie met het bestaande marechausseegebouw. Daarnaast heeft het nieuwe gebouw een eigen vormgeving. In tegenstelling tot het bestaande marechausseegebouw is de detaillering sober en heeft het gebouw verticale accenten. Hiermee heeft het gebouw een monumentale waarde voor de toekomst.

 

De appartementen in het nieuwe gebouw zijn op de ontworpen binnentuin gericht.  De woonkamer is breed, voorzien van een ruim terras en georiënteerd op de binnentuin. De appartementen zijn rondom een slimme kern ontworpen zodat meerdere indelingsvarianten mogelijk zijn. De slimme kern leidt ook tot korte leidinglengtes. Hiermee ontstaat weinig energieverlies en dus een duurzaam appartement. De vele indelingsmogelijkheden maakt het appartement ook toekomstbestendig. Daarnaast hebben de appartementen een energieprestatiecoëfficiënt van 0.

Met betrekking op het begrip duurzaamheid is bij dit gebouw niet alleen gedacht aan duurzame techniek, zoals zonnepanelen, zeer luchtdichte bouw, goede isolatie, gasloze installatie en CO2-gestuurd ventileren. We hebben ook een aantal andere ingrepen gedaan die van groot belang zijn voor toekomstwaarde van het getransformeerde complex:

 

  • Het gebouw is zo gepositioneerd, dat het groene karakter versterkt wordt
  • De vormgeving van het nieuwe gebouw heeft een sterke relatie met de bestaande gebouwen, waardoor een duurzaam en samenhangend beeld ontstaat
  • Er wordt gebouwd met een lokale aannemer, de bestaande opstal is circulair gesloopt. We maken zoveel mogelijk gebruik van regionale grondstoffen waaronder bijvoorbeeld de stenen van Strating uit Oude Pekela.
  • De appartementen zijn in grote mate flexibel indeelbaar, waarbij latere aanpassingen ook goed mogelijk zijn.
kazernekwartier

Eén van de specialismen van Duurzaamwonen is de transformatie van bestaande complexen naar een nieuwe bestemming. Daarom past dit project erg goed bij Duurzaamwonen.  Het marechausseekantoor wordt geüpgraded naar een nieuwe functie en wordt aangepast aan de wensen van de huidige tijd. Hiermee is het bestaansrecht van het monumentale complex weer voor een lange duur gewaarborgd en worden grondstoffen en energie zo min mogelijk verspild. Dat is Duurzaamwonen.

 

Wilt u meer informatie over dit project of heeft u een complex dat in aanmerking komt voor transformatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactbutton. Wilt u meer informatie over de verkoop en de woningen en appartementen die in het Kazernekwartier gerealiseerd worden, neem dan contact op met nieuwwonendrenthe.nl >

Contact met Duurzaamwonen

SCHRIJF JE IN
Benieuwd naar één van de karakteristieke appartementen, de luxe loft of de vier kapiteinswoningen?
Schrijf je dan nu in op nieuwwonendrenthe.nl >

kazernekwartier