Klantverhaal familie Schuermans

Kleiner wonen met meer voordelen. Familie Schuermans deed het.

De familie Schuermans woont ruim 20 jaar in een oude boerderij als hun woonwensen veranderen. De boerderij past letterlijk niet meer. Ze besluiten om kleiner te gaan wonen.

De keuze voor nieuwbouw; Sjef en Liselotte hadden samen een oude boerderij. Jarenlang voldoet de woning perfect. Er is veel ruimte voor de kinderen om op te groeien en Sjef, die zelf met hout werkt, kan er naar hartenlust klussen en de woning steeds persoonlijker maken. Toch begonnen de woonwensen van het stel te veranderen. De kinderen zijn de deur uit en de boerderij vroeg om veel onderhoud. Ze begonnen na te denken over hun toekomst en besloten dat het anders moest. “Onze woning werd echt te groot. We wisten dat we hier niet prettig oud konden worden” vertelt Sjef “Ik hou van klussen, maar de boerderij onderhouden dat hou ik geen jaren meer vol. Daarom wilden we kleiner en onderhoudsvrij wonen” legt hij uit. Een ander uitgangspunt voor de familie was dat de nieuwe woning energieneutraal moet zijn. Nieuwbouw lijkt dan logisch. “De stap van een oude boerderij naar een nieuwbouwwoning voelt best groot” geeft Sjef toe “We hebben daarom overwogen om een ouder huis, zelf te isoleren en aan te passen.” Toch waren de voordelen van nieuwbouw groot. “We zagen in een advertentie de staal-woning van Duurzaamwonen en die vonden we hartstikke mooi. Toen zagen we het echt zitten en zijn we voor nieuwbouw gegaan”

klantverhaal familie Schuermans

Van EcoSmart naar EcoChoice Toch is de huidige woning van de familie Schuermans geen staal-woning geworden. Hoe dat is gekomen legt Sjef uit: “Voor het bouwen van een woning heb je natuurlijk eerst een kavel nodig. Die hadden we gevonden aan de rand van het dorp Wytgaard, vlakbij Leeuwarden. Deze plek is ideaal voor ons: rustig en op fietsafstand van het station. Dat bood vrijheid en voldoende toegang tot voorzieningen, ook als we ouder zijn”. Ze namen een optie op de kavel en deelden hun plannen voor de staal-woning. “Toen het idee voor de EcoSmart woning werd afgekeurd moesten we kiezen tussen woning en locatie. We kozen voor het laatste” vertelt Sjef “Samen met Duurzaamwonen bekeken we opnieuw de mogelijkheden voor een woning die wel goedgekeurd zou worden”. Dat werd een EcoChoice woning. Een traditionele, stenen woning, opgebouwd uit vaste elementen. Het voldeed aan alle eisen: onderhoudsvrij, aardbevingsbestendig en energieneutraal. “De staal-woning was te bijzonder, maar toen we de tekeningen voor deze woning hadden ingediend bleek het wat te gewoon” lacht Sjef “Als aanpassing plaatste de architect witte vlakken tussen de kozijnen, maar dat was weer te wit” verzucht hij “De compromis werd een roze steen, in plaats van het wit, tussen de traditionele rode stenen.”

Bouwen volgens planning In februari 2019 werd de woning goedgekeurd en kon het plannen van de bouw beginnen. De bouw was op dat moment behoorlijk aangetrokken dus het was druk. De aannemer waarmee we graag wilden werken kon in mei van dat jaar starten, maar met een enigszins aangepaste planning waardoor de bouw iets langer zou duren. “Iedere week gingen we bij de woning kijken en zagen we de vooruitgang. Eventjes lag het stil, maar dat wisten we van tevoren dus dat was niet erg. De planning is verlopen zoals voorspeld” vertelt Sjef. Begin 2020 werd de woning opgeleverd. “In eerste instantie wouden we de woning helemaal casco opgeleverd hebben zodat we het echt eigen konden maken” licht Sjef toe “Uiteindelijk hebben we toch gekozen om de keuken en het sanitair alvast te plaatsen en daar zijn we achteraf wel blij om”. Verder was de woning kaal en had de familie alle vrijheid om er zelf invulling aan te geven. Natuurlijk gaat er soms ook iets mis. “Omdat we specifieke wensen hadden voor verlichting hadden we gevraagd om een aparte kabel aan te leggen, dit was helaas niet gebeurd. We zijn zelf met de installateur tot een oplossing gekomen”.

Er staat een boom in huis “Ik kom uit het hout en heb een oude werkbank gebruikt voor de keuken, dat geeft een hele eigen uitstraling” vertelt Sjef. Maar veel unieker is de trap. “Ik had al aangegeven dat ik zelf de trap wou plaatsen. In eerste instantie dacht ik aan een zwevende trap, maar dat werd erg duur” aldus Sjef “Ik wist even niet wat dan wel en zei gekscherend tegen mijn vrouw: ik zet er een boom in. Dat idee bleef hangen en hebben we uiteindelijk uitgevoerd”. Tegen een houten stelling is een boomstam geplaatst waar Sjef eigenhandig de traptreden heeft uitgesneden. “We hebben er ook voor gekozen om alle leidingen te laten zien zodat het traditionele huis toch nog een beetje die industriële uitstraling heeft.” De EcoChoice woning van de familie Schuermans is daardoor een uniek exemplaar geworden. En die drang om te klussen? “Dat komt wel goed” denkt Sjef “In dit huis hoef ik weinig te doen, maar ik heb drie kinderen die in de komende jaren vast blij zijn met wat hulp”.

Vakantiewoning Het huis van Sjef en Liselotte wordt door omwonenden en bekenden ook wel een vakantiewoning genoemd. De woning is de kleinste van de wijk en een contrast met de boerderij die de familie eerder had. “Het voelt ook wel een beetje als een vakantiewoning” zegt Sjef “We wonen hier heerlijk ontspannen”. In de vorige woning lag het woongedeelte op het noorden en in de nieuwe woning op het zuiden. Dat zorgt voor veel licht. De woning is optimaal geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. “Ik ben ervan overtuigd dat de energiekosten gaan stijgen en dan zitten wij hier goed” geeft Sjef aan. Niet alleen de kostenbesparing, maar ook duurzaamheid vindt de familie belangrijk. “We hebben tevens een hydraloop geïnstalleerd die het water dat we verbruiken opvangt en zodat we het opnieuw kunnen gebruiken.” De woning zelf bevat alles om duurzaam te leven en Sjef en Liselotte gaan daar ook nog eens bewust mee om. “Ik denk dat we nul op de meter wel gaan halen” bevestigd Sjef.