Klantverhaal van Ancko

Ancko Boonstra woonde samen met zijn vrouw in een ruime, moderne woning in St. Anna Parochie toen zij besloten om een perceel te kopen in de dorpskern van het Friese Menaam. Samen met Duurzaamwonen realiseerden zij hier hun droomhuis.

Veranderende woonwensen
“Ons huis in St. Anna Parochie was een plaatje. Het was ruim, modern en het had prachtige raampartijen. Toch voelde ik me er nooit echt thuis.” vertelt Ancko. Hij vindt het lastig om uit te leggen waar dat door kwam. “Het huis zag er echt fantastisch uit, maar het paste niet bij onze woonwensen. In dit huis besefte we steeds meer wat die wensen waren.” legt hij uit. “Als je de kans hebt om zelf een huis te bouwen denk je al gauw aan een mooi uiterlijk. Wij hadden nu ontdekt dat we helemaal niet blij werden van die grote ramen en het onderhoud dat dit soort architectonische keuzes met zich meebrachten. We wilden juist iets kleiners, makkelijk te onderhouden en duurzaam.”

Klantverhaal van Ancko

Na dit gesprek hebben we alles voor onszelf even op een rijtje gezet. De uiteindelijke kosten voor de woning zaten dichter bij ons budget, dan dat van de concurrentie en het totaalconcept van Duurzaamwonen.nl sprak ons erg aan. Daarnaast waren wij erg te spreken over de flexibiliteit. Het standaard huis was 5,8 meter, maar wij wilden graag 7,5 meter, dit was geen enkel probleem en de bouwtekening was binnen een mum van tijd aangepast.

De voordelen van een duurzame woning
Er zijn tal van redenen om voor een duurzame woning te kiezen. Bewust omgaan met het milieu is daar één van, maar voor de familie Boonstra speelden ook andere argumenten een rol. “We wilden niet afhankelijk zijn van de ontwikkelingen rondom gas en energie. Oftewel, onze nieuwe woning moest gasloos zijn en eigen energie opwekken. Daarnaast vonden we het belangrijk om te investeren in het huis door beslissingen te nemen die (ook op langere termijn) rendement zouden opleveren. Dat kan door duurzaam te kiezen”. Ook het wooncomfort bleek een belangrijk argument voor de familie. “Klopt” beaamt Ancko “Een prettig en continu klimaat stond hoog op ons wensenlijstje. Ook dat is te realiseren met een duurzame aanpak, door onder andere een goede isolatie.”

Van kavel naar droomhuis
In maart 2018 kocht de familie Boonstra de kavel in Menaam. Een unieke locatie omdat de kavel werd omringd door bestaande bebouwing. Op de plek van de kavel hadden woningen gestaan van de woningbouw. “Dit was voor ons de ultieme kans om ons droomhuis te realiseren” legt Ancko uit “We wisten wat we wilden en vonden dat niet in bestaande bouw, maar een nieuwbouwwijk sprak ons ook niet aan. Nu was er ineens dit perceel midden in het dorp”. Alleen een partner om het huis mee te realiseren moest nog gevonden worden. De familie wist inmiddels dat het huis functioneel moest zijn en geen architectonisch hoogstandje. Ze gingen online op zoek naar een geschikte partner om hun huis in samenspraak te bouwen en vonden Duurzaamwonen. Al na het eerste gesprek was duidelijk dat Duurzaamwonen kon wat zij wilden: een duurzaam, functioneel huis bouwen waarin woongenot voorop staat en met de vrijheid om tijdens het proces zelf te bepalen hoe dat huis eruit ziet en wat het meest belangrijk is.

EcoFree woonconcept: zorgeloos zelf bouwen
Het klinkt heel logisch dat je meer geniet van een huis dat je helemaal naar jouw wensen kunt bouwen. Ancko Boonstra beaamt dat maar zegt ook het volgende “Je kunt niet zonder een betrouwbare partner met de nodige kennis. We wisten heel goed wat we wilden, maar omdat Duurzaamwonen echt goed mee dacht hebben we soms andere keuzes gemaakt die achteraf nog beter bij ons passen. Zij begrepen wat onze wensen waren en stelden zich proactief op om die te verwezenlijken.” Vanuit het EcoFree woningconcept is Duurzaamwonen in staat om met eigen specialisten een woning geheel naar eigen wens vorm te geven en samen te stellen. “Ook toen het ontwerp gereed was, werden we op een prettige manier ontzorgd door Duurzaamwonen. Zij volgden de voortgang van de bouw en controleerden de kwaliteit en duurzame aspecten van de woning. Dat gaf een gerust gevoel.” In het voorjaar van 2020 werd de woning opgeleverd inclusief een certificaat van kwaliteitswaarborg.

Optimaal woongenot

We wisten heel goed wat we wilden, maar omdat Duurzaamwonen echt goed mee dacht hebben we soms andere keuzes gemaakt die achteraf nog beter bij ons passen”. En hoe is het nu? Ancko: “We genieten enorm van onze woning. Voor buitenstaanders lijkt dit huis misschien eenvoudig, maar het past op alle vlakken perfect bij ons. Dit voelt als een thuis.