Klantverhaal van Johan en Renata

Een duurzame EcoSmart woning als investering voor de toekomst. De familie Voermans deed het.

 

Johan en Renata Voermans wonen met veel plezier met hun kinderen in het centrum van Delfzijl wanneer Johan als ZZP’er gaat werken. Die verandering deed hen nadenken over de toekomst. Want, hoe ziet die er financieel uit als je niet meer automatisch pensioen opbouwt? De familie Voermans besloot om te investeren in een nieuwe woning.

Een nieuwe woning als pensioenfonds

De wens om anders te gaan wonen ontstond toen Johan 6 jaar geleden ging werken als ZZP’er. “Ineens was er geen potje meer waar iedere maand automatisch geld in kwam, voor een pensioen” legt Renata uit. “We dachten na over mogelijkheden om, ook over een paar jaar, financiële zekerheid te hebben en besloten te verhuizen”. Een nieuwe woning bouwen die dient als pensioenfonds. “Het idee was om nu een woning te bouwen, daar een aantal jaren in te wonen om het vervolgens te verkopen om van dat geld met pensioen te kunnen”. licht Renata toe.

 

Aardbevingsbestendig en duurzaam

Met dit idee begon de zoektocht naar een nieuwe woning. Een geschikte kavel was snel gevonden. In Delfzijl werd zo’n 15 jaar geleden een nieuwe wijk gerealiseerd waar, door de crisis die kort daarna toesloeg, nog voldoende ruimte was om te bouwen. Bij het zoeken naar de ideale woning had de familie twee uitgangspunten: aardbevingsbestendig en duurzaam. “We wonen in de provincie Groningen, waar veel aardbevingen zijn. Dat de woning daartegen bestand moest zijn, was voor ons logisch” vertelt Renata “Om dezelfde reden wilden we ook een woning zonder gas, om de regio niet nog meer schade toe te brengen”.

De EcoSmart staal woning

“Ik heb het gevonden” zei Johan ineens na dagenlang zoeken op het internet tegen zijn vrouw Renata en hij liet haar een afbeelding zien van de EcoSmart staal woning. Renata moest even slikken “Je denkt toch niet dat ik in een container ga wonen?” is haar reactie.

 

Toch blijft Johan enthousiast over de woning en daarom maken ze een afspraak met Duurzaamwonen. “Na een prettig gesprek adviseerde zij ons om naar Dokkum te rijden” vertelt Renata. In Dokkum stonden een aantal van deze woningen, zodat het stel deze in het echt konden zien. “Daar voelde ik direct: ja, dit wil ik”.

Een lange aanloop

De familie Voermans hebben nu een concreet plan: ze willen een EcoSmart woning in Delfzijl. Ze zetten hun eigen woning te kopen en daarmee volgt een lange periode van wachten. Pas twee jaar later is de woning verkocht en kunnen ze van start. “Niet alleen de verkoop van onze woning duurde lang” geeft Renata aan “ook de aanvraag voor het bouwen van de EcoSmart woning was niet eenvoudig”. Net als Renata, moet ook de gemeente in eerste instantie wennen aan het type woning. De kleur en het materiaal van de woning voldeden niet aan het beeldkwaliteitsplan voor de wijk.

 

“Duurzaamwonen hielp ons bij de gesprekken met de gemeente en de architect van de woning dacht mee over mogelijke aanpassingen waardoor het wel kon” aldus Renata “Dat was heel fijn, want het viel soms niet mee”. Na bijna drie kwart jaar kwam de vergunning.

 

Niet alleen de gemeente moest wennen. De heipalen en betonplaten lagen al klaar, toen er drie bezwaren werden ingediend door omwonenden. “Dat is wel even slikken” geeft Renata toe “Maar ik begreep het ook omdat ik dezelfde eerste reactie had”. Gelukkig mocht de bouw doorgaan en werden de bezwaren uiteindelijk ingetrokken. “We zijn heel blij geweest met de betrokkenheid en hulp van Duurzaamwonen hierin”.

EcoSmart woning snel opgeleverd

Aan het einde van januari 2020 werd begonnen met bouwen. In maart brak de Corona-crisis uit. “Gelukkig waren we goed voorbereid, de meeste dingen hadden we al gekocht en de bouw kon gewoon doorgaan” laat Renata weten. Eerder dan verwacht, al in april, kreeg de familie Voermans de sleutel van hun nieuwe huis.

 

“De woning is prachtig geworden” vertelt Renata “Vanaf de buitenkant heeft het inderdaad iets van een container: compact en van staal, maar binnen word je verrast door de ruimte”.

 

Het favoriete plekje in huis is de keuken. “Dit is het enige waarin wij hebben afgeweken van het standaard ontwerp van de woning” geeft zij aan “We hebben de plek van de keuken en woonkamer omgedraaid”. Door deze verandering grenst de keuken aan de glazen schuifpui. “Als we in de keuken zitten voelt het alsof we op vakantie zijn en in de voortent zitten. We kijken hier heerlijk vrij naar buiten”.

Klantverhaal van Johan en Renata

Investering voor de toekomst

En het idee om te investeren voor het pensioen? Dat zit wel goed, maar de ideeën zijn iets gewijzigd. “We willen hier eigenlijk niet meer weg” legt Renate uit “Dus of we het gaan verkopen en dan een spaarpotje hebben voor ons pensioen, dat weet ik niet”. Toch voelt het alsnog als een goed plan Renata vertelt waarom: “Deze woning is zo duurzaam, dat we straks nauwelijks nog woonlasten hebben. Als we straks 70 zijn en gratis wonen, wie doet ons dan wat?”.